lauantai 19. lokakuuta 2013

Pitsiliinasta pitsikupiksi

Nyt tuli kirppareilta haalituille pitsiliinoille käyttöä! Olin hankkinut niitä aikoinani sohvatyynyjä varten (tiilenpunaisten tyynyjen keskelle kiinnitin valkoisen, pyöreän pitsiliinan), mutta liinoja oli kertynyt enemmän kuin niitä tarvitsin.

Äiti keksi, että kokeilisimme tärkätä liinoja. Hänellä kun oli myös liinoja kaapissa. Teimme kaksi tärkkiä. Sokeritärkissä oli puolet kiehuvaa vettä ja puolet sokeria. Perunajauhotärkkiin laitettiin pari teelusikallista perunajauhoa puoleen litraan kuumaa vettä sekä ripaus suolaa.Liinat kasteltiin kunnolla tärkissä ja sitten painettiin tiukasti kiinni alaspäin käännetyn purkin tai kulhon pintaan. Kulhot kannattaa valita etukäteen liinan koon mukaan ja sen mukaan kuin laakean tai korkean pitsivadin haluaa.Ja sitten piti odottaa vuorokausi. Kävimme tosin vähän väliä koittamassa, miten homma edistyy. Ja hienoja niistä tuli! Parhaiten tärkkäytyivät ne, jotka oli aivan kunnolla kasteltu tärkkiin ja jotka olivat saaneet kuivaa rauhassa. Itse pakkasin omat liinani vuorokauden kuivumisen jälkeen matkalaukkuun ja toin Helsinkiin. Suoristuivathan ne. Äidin pitsikupit ovat kovia: olen kuullut puhelimessa, miten äiti kopauttaa niillä esimerkin omaisesti lasipöytään. Komea kumaus kuuluu, joten uskon todella liinojen kovuuteen.
Omat liinani aion tärkätä vielä toisen kerran, jotta saan pysyvämmän lopputuloksen. Tällä kertaa annan niiden kuivua kunnolla.

6 kommenttia:

 1. Kivoja todellakin! :) itsellänikin on ollut mielessä että tulisi aika kivoja, esim tuikkukipon päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Meillä on esimerkiksi Kivi-tuikkuja kamalan monta, ehkä pitäisi virkata niiden ympärille sopivat liinat ihan itse.

   Poista
 2. Hyvä idea ja helppo toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä on todella helppo. Eikä vaadi edes mitään kovin ihmeellisiä tarvikkeita.

   Poista
 3. Täällon liinoja nyt jokapuolella kuivumassa, kiitos inspiraatiosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hienoa! Jään odottamaan, milloin pitsikupit näkyvät sun blogissa.

   Poista