keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Taikataikinasta joulukoristeita ja vähän muutakin

Tämän postauksen olisin melkein voinut tehdä tasan vuosi sitten. Silloin syyslomalla nimittäin intouduin leipomaan koristeita taikataikinasta. Kuviakin otin ja syksyn mittaan leipomuksista syntyi joulukuusen koristeita omaan kuuseen ja myyjäisiin, pikkulahjoja sekä pakettikortteja. Postaus jäi vaan tekemättä.

Nyt syysloman alettua tuli mietittyä, mitä sitä viime lomalla tehtiinkään ja siksi taikataikina palautui mieleen. Päätinkin piristää esikoisen ja mun iltapäivää pienellä muovailuhetkellä.

Jouduin hetken etsimään viime vuonna käyttämääni taikataikinan ohjetta. Olin nimittäin siihen tyytyväinen, koska siitä ei tullut kellertävää vaan ihanan valkoista. Viimevuotiset koristeet kyllä maalasin vielä kevyesti valkoista maalia tuputellen, osaan lisäsin pintaan myös sokeria tai glitteriä ja lakkaakin.

Valkoisen värin salaisuus piilee jauhoissa ja öljyn poisjättämisessä. Minä käytin tätä reseptiä (klik) ja muutin jauhoista suuren osan perunajauhoiksi.

Veden määrä on silloin hitusen isompi, oikea koostumus löytyy kokeilemalla. Taikina on hyvää,kun se on sileää ja kiiltävää ja muokkautuu lämpimissä käsissä pehmoiseksi. Liikaa ei kannata vettä laittaa, se hidastaa kuivumistakin. Viime vuonnakaan en paistanut taikinaa vaan annoin kuivua huoneenlämmössä rauhassa, kääntelin vaan koristeita silloin tällöin. Ihmeen hyvin pysyivät muuten ehjinäkin! Äiti raportoi jopa säästäneensä viimevuotisia pakettikortteja talteen.

Tänään ideana oli vaan muovailla huvin vuoksi, mutta sitten intouduimme molemmat ja näistäkin taitaa lopulta syntyä pikkulahjoja päiväkodin tädeille ja koristeita jouluun. Pari muumia ja hattivattiakin syntyi. Viime vuonna painelin kuvioita pitsiliinoilla ja äidin leimasimilla, tänään kokeilin omia leimasimiani. Taikinalevy kannattaa leimata ensin ja painella kuviot sitten. Paitsi siis jos haluat kohdistaa jonkin kirjoituksen.
Hauskaa touhuilua 4-vuotiaan kanssa kesti reilun tunnin ja tästä taikinamäärästä syntyi jo melkoinen määrä koristeita. Reiät teimme pillillä, osan tähdistä jätimme tarkoituksella ilman.
Pinterest on täynnä kivoja ideoita aiheesta, 'salt dough'- sanalla löytyy. Toisenlainenkin valkoisen massan ruokasoodaohje löytyy helposti (esim.täällä), mutta tämä helpompi taikina on kivempi tehdä lapsen kanssa ja valkoista saa näinkin.
P.S Ai miksikö joulua jo nyt? Ennakoin vaan, että pari seuraavaa kuukautta voivat olla hektisiä. Ei siis haittaa, jos jotain on jo valmiina. Olen kyllä muutenkin jouluihminen, joten esim. joulukortteja olen jo miettinyt...

5 kommenttia:

  1. Tuo on helppo ja nopea, kun inspis iskee :) Itsellä tarkoituksena tehdä lasten kanssa juuri pakettikortteja ja koristeita taikataikinasta, kunhan olo antaa periksi ;)

    VastaaPoista
  2. hei, voisinko kopioida kuvan blogiini niin että kertoisin sen olevan sinun kuvasi? Ihania suolataikinakoristeita tuli!

    VastaaPoista
  3. hei, voisinko kopioida kuvan blogiini niin että kertoisin sen olevan sinun kuvasi? Ihania suolataikinakoristeita tuli!

    VastaaPoista